Vitaliteitsdeskundige 

'Voor je lichaam zorgen is een investering, je krijgt er iets voor terug wat onbetaalbaar is'De Vitale zwangere

De zwangerschap is een ontzettende heftige periode in je leven. Een prachtige, maar zeer zware tijd. Zowel pre-als postnataal. In onze moderne westerse cultuur zijn we het concept van uitputting vergeten. We waarderen doorzetten en presteren en zien rust nemen en toegeven aan vermoeidheid als zwakte.  Dit gebrek aan respect voor je lichaam gaat later zijn tol eisen.

Ik deel de zwangerschap op in 2 periodes; prenataal en postnataal

Prenataal is de periode voorafgaand aan de geboorte. Een periode waarin je jezelf voorbereidt op de komst van je kindje. Een heerlijke periode waarin je vaak heel trots en genietend door het leven gaat. Maar een zwangerschap is niet voor iedereen een prettige periode. Allerlei zwangerschapskwalen kunnen het dagelijks functioneren flink belemmeren.

In deze periode moet de aandacht liggen op het voorkomen en/of behandelen van de zwangerschapskwalen zoals misselijkheid, obstipatie, jeuk, hoofdpijn, rugpijn, stress, paniekaanvallen etc. En natuurlijk een goede voeding, zodat je je ongeboren kindje goed kan voeden. En stressreductie, zodat je kindje prenataal zo min mogelijk stress ervaart.

Postnataal is de periode na de bevalling. Dit is de periode dat je moet gaan herstellen van de je zwangerschap en je bevalling     (ook wel ontzwangeringsperiode genoemd) In deze periode moet je goed voor jezelf zorgen, het is een drukke periode met je kindje. Je kindje moet ook wennen aan deze nieuwe wereld, wat samen kan gaan met veel darmkrampjes en huilen. Zorg je niet goed voor jezelf dan kan dit nadelige gevolgen hebben op je kracht, weerbaarheid en gezondheid.

In deze periode moet de aandacht gaan naar voeding om jezelf en je kindje te kunnen voeden, het voorkomen van uitputting en emotionele triggers, stressreductie, inspanning en hygiëne. Je kan pas goed voor je kindje zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Als je goed voor jezelf zorgt zal je sneller herstellen van de zwangerschap, vernieuwd je energie en je herstelt van opgedane zwaktes. En hierdoor kan je het 'moeder zijn' goed aan.